România, săracă țară bogată: exportăm materii prime și cumpărăm produse finite de la alții, la prețuri mult mai mari

de: Mădălina Bahrim
06 05. 2022

România a fost înzestrată cu bogății naturale inestimabile. Avem o așezare geostrategică de care nu știm să profităm în avantajul nostru național, dar și resurse pe care nu suntem capabili să le exploatăm noi și să culegem beneficiile în mod direct.

Așa se face că multe dintre comorile noastre oferite de natură ajung la export, iar noi importăm produsele finite, la prețuri mari.

Situația este cel mai bine evidențiată de ceea ce se întâmplă în industria alimentară. Aproape toate produsele de pe rafturile magazinelor vin din străinătate, sub formă de importuri, în timp ce agricultorii noștri nu sunt băgați în seamă de mulți retaileri și ajung fie să-și arunce marfa, fie să se uite neputincioși cum se alterează, fie să o vândă la un preț de nimic, ce nu acoperă nici măcar cheltuielile și investițiile.

Între timp, producem mii de tone de cereale, care ajung marfă de export. Practic, nu suntem în stare să ne valorificăm aici cerealele, să producem noi alimente, să încurajăm producătorii să intre pe piață și astfel să sporim economia. Vindem materia primă ieftin și importăm produse finite din afara țării, evident, la costuri mult mai mari, iar astfel unele state reușesc să facă profit, să evolueze, să aibă bani de noi investiții, în timp ce noi suntem fie piață de desfacere, fie piață de exploatare a resurselor.

Analize recent efectuate scot la iveală faptul că românii se zbat în sărăcie, iar producătorii noștri locali sunt și ei la limita supraviețuirii.

Mâncăm mai mult decât producem, iar statisticile arată că 70% din alimentele de bază provin din import. Deși avem o producție agricolă bună la nivel european, la porumb boabe și floarea soarelui România situându-se anul trecut pe primul loc în UE atât la suprafața cultivată cât și la producția realizată, de trei decenii fermierii români, dar mai ales micii producători se lovesc de aceeași problemă, anume de lipsa fabricilor de procesare a materiilor prime.

Așa se face că exportăm grâu și importăm aluat congelat folosit la produsele de patiserie sau în fabricile de pâine, exportăm carne și importăm produse de carmangerie, exportăm lapte și importăm produse lactate.

În România aproape jumătate din populație locuiește la țară, situându-ne astfel pe primul loc în Uniunea Europeană. Peste 30% dintre micii producători trăiesc la limita sărăciei, iar această realitate se răsfrânge și asupra copiilor. Abandonul școlar în mediul rural ajunge la 40% după finalizarea clasei a VIII-a, rata promovabilității examenului de bacalaureat este în medie de 25%, iar din totalul absolvenților de liceu care ajung la o facultate, doar 30% provin din mediul rural”, arată o analiză realizată de Profit.ro.

Fără investiții în tehnologie, în infrastructură, în educație, fără strategii, fără interesul național pus mai presus de oricare altul, vom continua să ne pierdem în malaxorul neșansei, la infinit.